content top

הנטורופתיה

סמל לרפואה טבעיתנטורופתיה היא שיטת טיפול הדוגלת ביכולתו של האדם, ובפרט של הגוף שלו, לרפא את עצמו. במקרים שבהם הגוף והנפש מתקשים להתגבר בכוחות עצמם על מחלה מסוימת, נחלץ לעזרתם נטורופת – כלומר, מטפל בשיטת הנטורופתיה. בהתאם לתפישת העולם של הנטורופתיה כי הכלים למיגור מחלות נמצאים בתוכנו, יתמקד הנטורופת בשינוי תזונה, בקביעת סדר יום שיש בו יותר פעילות גופנית (המתאימה לאותו אדם), בהמלצה על תוספי מזון מחזקים ושמנים אתריים מועילים ובמציאת המקומות בהם מצוקות של הנפש יוצרות מצוקות פיזיות של הגוף.

אחת מאבני היסוד של הנטורופתיה, כאמור, היא תזונה, ובכך – הגם שזו אינה מטרתה העיקרית – מסייעת הנטורופתיה למי שנמצא בעיצומה של דיאטה ותורמת להרזיה.

ההיסטוריה של הנטורופתיה

את יסודות הנטורופתיה הניח לא אחר מאשר היפוקרטס, ראש וראשון לרופאי המין האנושי, שקבע כי כוחות הריפוי מצויים בטבע. בפרט הדגיש היפוקרטס שהתרופה הטובה ביותר היא תזונה נכונה.

את עקרונות הנטורופתיה ניתן למצוא גם בהגותו של רבי משה בן מימון, הלא הוא הרמב"ם. בין השאר זיהה הרמב"ם את חשיבותה של תזונה נכונה לבריאות הגוף, את הקשר שבין היעדר התעמלות לבין מחלות שונות, ואת העובדה כי הגוף והנפש בלתי נפרדים הם.

במאות ה – 18 וה – 19 גילה האדם את קסמן של שיטות טיפול "אלטרנטיביות", ואחת מהן היא הנטורופתיה. את המונח "נטורופתיה" (המבוסס כמובן על המילה Nature – טבע) טבע רופא אמריקאי בשם ד"ר ג'ון שיל בשנת 1895, אבל מי שנחשב כאבי הנטורופתיה המודרנית הוא אמריקאי אחר בשם בנדיקט לאסט, שבעצמו הבריא משחפת בזכות טיפול הוליסטי.

בסוף המאה העשרים ותחילת המאה ה – 21, עם התעוררות המודעות לגבי מגבלות הרפואה הקונבנציונלית, תופעות הלוואי של התרופות השונות וחשיבותה של תזונה מאוזנת ועשירה (גם במהלך דיאטה), התעורר גם ביקוש רב יותר לנטורופתיה, וכיום לומדים את השיטה ומטפלים בה אנשים רבים בארץ ובעולם.

הצלחות מוכחות לצד ביקורת

מוצרי נטורופתיהלנטורופתיה חסידים רבים – כל מי שעבר טיפול אצל נטורופת וחווה החלמה מלאה כמו גם שינוי מהותי יותר ועמוק יותר בחייו ובאיכותם. ישנם אף רבים המדווחים על פתרון מצוקות ארוכות שנים, כאלה שהרפואה הקונבנציונאלית לא הצליחה להתמודד איתן. בפרט מדובר במחלות כרוניות ובהן תשישות (שהתחלפה לחיים מלאי מרץ), עודף משקל או ירידה במשקל שהייתה מלווה בעלייה במשקל וחוזר חלילה (שאחרי טיפול נטורופתי הומרה בתזונה נכונה, דיאטה בריאה והרזיה יציבה), בעיות בבלוטת התריס, אלרגיות שונות, צרבות, בעיות עיכול, כולסטרול גבוה ועוד.

אל מול אלה שנהנו מטיפול נטורופתי משדרג חיים, ניצבת הרפואה הקונבנציונלית, וטוענת כי תוצאות טיפולים נטורופתיים לא נמדדות בכלים מדעיים, ועל כן אין דרך לדעת האם אכן השיטה מועילה. ביקורת דומה מושמעת כנגד כל שיטת טיפול אלטרנטיבית, וחשוב להדגיש כי אחת הסיבות המרכזיות להיעדר מחקרים מדעיים רחבי היקף אודות הצלחת שיטות טיפול אלטרנטיביות היא היעדר תקציבים – מחקרים רבים בתחום הרפואה ממומנים ע"י חברות תרופות, שהאינטרס המובהק שלהן הוא עידוד נטילת תרופות ולא מציאת פתרונות אחרים.

עקרונות הנטורופתיה

הנטורופת הוא גם מעין מחנך, המדריך את האדם לאמץ הרגלים בריאים (בפרט תזונה מאוזנת). הוא גם שם דגש על מניעת מחלות כדי שכלל לא נצטרך לרפא אותן (כשם שלמשל קל יותר לא להשמין מאשר ליהנות מתהליך הרזיה מוצלח), מזכיר לנו שמחלה, ובעיקר הסימפטומים שלה, הם בסך הכל דרכו של הגוף שלנו לאותת לנו כי יצאנו מאיזון וכי כדאי לנו לחזור אליו, ומציג בפנינו את המכלול של חיינו – את כל הגורמים הנפשיים, הפיזיים, החברתיים, הסביבתיים ואחרים, שהרי למתח, למשל, השפעה מכרעת על בריאותנו וכך גם לזיהומים סביבתיים שונים.

מאחר שכל אדם הוא עולם ומלואו, הרי שגם אם מגיעים שני מטופלים עם אותה מחלה, בהחלט ייתכן שכל אחד מהם יצטרך מספר שונה של מפגשים, ושכל אחד מהם יראה את השינוי כעבור פרק זמן שונה. בכל מקרה, הסבלנות משתלמת.

מה כולל טיפול נטורופתי?

כלים לטיפול נטורופתימי שמגיע לנטורופת, סביר להניח, סובל ממצוקה פיזית – שהרי כל עוד אין לנו כאבים בדרך כלל אנחנו לא מחפשים מזור. במקרים מסוימים, אגב,  מגיעים לנטורופתים מי שסבלו ממחלה כרונית ואו ש"הגיעו מים עד נפש", או שאחד ממכריהם זכה לטיפול נטורופתי משנה חיים ובעקבות כך המליץ גם להם על האופציה.

בשלב הראשון הנטורופת יבקש מהאדם לפרוש בפניו את אורחות חייו, ויאבחן ספציפית עבורו מה בחייו גורם למצוקה. השינוי המתבקש באורחות החיים כולל ארבעה מרכיבים: שינוי תזונה, פעילות גופנית, איזון רגשי והימנעות מחשיפה לזיהומים.

שינוי התזונה נעשה כמובן בשיתוף פעולה מלא עם האדם, ותוך בירור העדפותיו והתאמת התפריט לשגרת יומו. בנוסף, מוצא הנטורופת את המקומות בהם גופו של אותו אדם זקוק לעזרה בדמות צמחי מרפא, תוספי מזון או שמנים אתריים, וכמובן באיזה צמחים, תוספים ושמנים מדובר.

גם הפעילות הגופנית תותאם במיוחד לאדם, ליכולותיו הפיזיות ולהעדפותיו, וכמובן לסוג המצוקה שכדי להתמודד איתה הוא זקוק לחיזוק.

הרזיה נכונה

עולמנו מלא שיטות דיאטה שונות ומשונות – הימנעות מפחמימות, דיאטה לפי סוג דם, דיאטה ים תיכונית, דיאטה מבוססת חלבונים, ועוד ועוד תפריטים המבטיחים הרזיה מהירה.

הנטורופתיה אינה מוכוונת הרזיה, אלא דוגלת בשינוי כולל של אורח החיים, שינוי שכתוצאה ממנו תגיע גם ההרזיה המיוחלת. דיאטה נטורופתית שמה דגש רב על איזון – תזונה מאוזנת, הכוללת שתיית מים רבה, תוספי תזונה ספציפיים לאדם, ארוחות מפנקות מעת לעת (שהרי באנו הנה ליהנות, בסופו של דבר) ובעיקר ארוחות צנועות המכילות את כל צרכינו בתדירות גבוהה.

בנוסף, ממליצים הנטורופתים בחום על סילוק שומן הטראנס מחיינו, ועל ויתור על מתוקים, ועל תזונה המבוססת על מוצרים טבעיים – כך לא רק נרזה, אלא גם נהיה בריאים יותר ומאושרים יותר!