content top

דיאטה שמיועדת למבוגרים

בעולם שבו כל מבוגר שני סובל מעודף משקל (ורבים מהם מהשמנה של ממש), אין פלא כי דיאטה למבוגרים היא אחד הנושאים שיותר מעסיקים את המין האנושי. הרכבת תפריט דיאטה למבוגרים נחוצה לא רק לשם מניעת עלייה במשקל, או הורדת קילוגרמים עודפים – אלא גם לשם הבטחת תפקודו התקין של הגוף, שבאופן טבעי חלים בו שינויים ככל שמתבגרים.

הדרך הטובה ביותר לשמור על דיאטה מאוזנת ובריאה היא להיעזר בדיאטנית כדי להרכיב תפריט דיאטה, כזה שגם יספק לגוף את כל מה שהוא זקוק לו (בהתאם לגיל, למין ולמצב הבריאותי באופן כללי), גם יספק לנשמה את רגעי הנחת להם היא זקוקה (ואוכל, אין להכחיש, הוא לא רק צורך קיומי אלא גם מקור עונג בלתי נדלה) וכמובן גם יבטיח הרזיה.

למה למבוגרים קשה יותר לשמור על דיאטה?

דיאטה למבוגרים לאריכות ימיםבאופן כללי, הרבה יותר קשה למבוגרים לשמור על דיאטה מאשר לילדים – ראשית, אורח החיים שלהם מקשה עליהם לשמור על ארוחות מסודרות ובריאות (הגם שבני נוער רבים חשים כי חייהם עמוסים עד טירוף). שנית, יש להם הרגלי תזונה רבים שכבר התקבעו ולפחות חלקם לא בדיוק הולמים תזונה נכונה. שלישית, ככל שעולים בגיל קצב חילוף החומרים יורד ועל כן יש צורך בפחות קלוריות (מה גם שמבוגרים מבצעים פחות פעילות פיזית מבני נוער וילדים), כלומר יש צורך בתפריט דיאטה מצומצם יותר – שכמובן קשה יותר לשמור עליו.

קושי נוסף נעוץ בעובדה שהמבוגרים צריכים להיות ה"מבוגרים האחראים" עבור עצמם. אם ילד שצריך דיאטה יכול לסמוך, ברוב המקרים, על הוריו שידאגו כי הארון יהיה חף מחטיפים והמקרר ריק ממזונות לא בריאים, וכי הם ידעו להציב לו גבולות באשר למה מותר לאכול במסגרת הדיאטה ומה צריך לצמצם – הרי שלמבוגר אין מי שיעשה את זה בשבילו, והוא צריך לשמור על עצמו לא להתפתות למתוקים, חטיפים וכו', משימה לא פשוטה בעליל.

תפריט דיאטה לשמירה על הלב וכלי הדם

משקל עודף מכביד על הלב, ועלול לגרום להיצרות של כלי הדם – ועל כן הוא מסוכן מאוד. ישנם סוגי דיאטות רבים למבוגרים, וחשוב לבחור אחת כזו שכוללת מעט שומנים (שכן אלה נדבקים לדפנות כלי הדם ופוגמים בהם).

בנוסף, כדאי לצרף לתפריט דיאטה אותו בוחרים כוסית יין אחת ליום (שגם משפרת את מצב הרוח במקביל לשמירה על הלב), דגנים מלאים, סיבים תזונתיים, פירות וירקות בשלל צבעים ולשתות הרבה מים.

מרכיב חשוב מאוד בכל דיאטה הוא הפחתת כמות המלח. מחקרים הוכיחו כי לאחר אכילת ארוחה שיש בה הרבה מלח, זרימת הדם בגוף נפגעת משמעותית, ובנוסף מלח מגדיל את הסיכוי ללקות במחלות לב וכליות שונות – כך שתפריט דיאטה שהמלח הוצא ממנו הוא צעד גדול קדימה בדרך ללב בריא יותר ובריאות טובה יותר באופן כללי.

דיאטה שנמצאה כיעילה במיוחד להפחתת הסיכון ללקות במחלות לב וכלי דם היא דיאטה ים תיכונית.

דיאטה שתעזור למערכת החיסונית לשמור עלינו

תזונה נכונה היא מרכיב קריטי באיכות תפקוד המערכת החיסונית, במיוחד בגיל מבוגר. על מנת לשמר ולשפר את המערכת החיסונית, חשוב להפחית את כמות השומנים בתפריט, ובפרט את אלה הבלתי רוויים, לדאוג לכמויות תקינות של ויטמין B12 וברזל בגוף (בין אם מבשר רזה ובין אם כתוספי תזונה), לספק לגוף אומגה 3 (חומצת שומן חיונית שנמצאת בדגים כמו סרדינים וסלמון, וגם בתוספי תזונה לטובת הצמחוניים), לשמור על תפריט דיאטה דל בסוכרים, להעדיף פחמימות מורכבות (לחם מחיטה מלאה, אורז מלא וקטניות) – וכמובן, להרבות באכילת פירות וירקות (שיש בהם נוגדי חמצון המחסלים רדיקלים חופשיים, אויביה הגדולים של מערכת החיסון).

בנוסף – וזו עצה טובה לכל דיאטה באשר היא – חשוב מאוד לשתות הרבה מים.