content top

הרפואה הסינית

רפואה סינית היא זרם רב עוצמה של הרפואה האלטרנטיבית, המבוסס על אנרגיות, ועל חיזוקן ואיזונן – באמצעות דיקור, מגע ותרופות מן הצומח.

הרפואה הסינית, באופן טבעי, צמחה בסין, וכיום היא מקובלת בכל רחבי העולם. גם חסידי הרפואה הקונבנציונלית ואף הגופים הממסדיים (ארגון הבריאות העולמי, למשל, או קופות החולים השונות בארץ) מכירים ביכולות של הרפואה הסינית וממליצים עליה כמענה לשורה ארוכה של מחלות ומצוקות.

סיןסין היא אחת הישויות המרתקות בעולמנו: המדינה המאוכלסת ביותר בעולם (כ – 1.3 מיליארד איש, נכון ל – 2012, שכמובן הולכים ומתרבים כל העת…), עם משטר דיקטטורי חשוך ומגביל מצד אחד אבל עם תרבות שמכילה תפישות עולם מתקדמות ביותר מצד שני, עם פלחי אוכלוסייה רחבים חסרי כל השכלה פורמלית ואף אנאלפאבתים, ומולם מעיינות של חוכמה מופלאה – אותם "חכמים סיניים" שמיוחסים להם משפטים דוגמת "הרג הכלב אינו מרפא את הנשיכה", "ארוחת בוקר יש לאכול לשובע; ארוחת צהריים רצוי לחלוק עם חבר; ארוחת ערב כדאי לתת לשונאך" (טיפ נהדר עבור כל מי שמתחיל דיאטה…); "עדיף לתת לאדם חכה וללמד אותו לדוג מאשר לתת לו דג", כמובן "גם מסע של אלף מילין מתחיל בצעד אחד" (עצה נוספת שכדאי להזכיר לכל מי שיוצא למסע שיעדו הרזיה).

לצד פילוסופיות עמוקות, ואולי כחלק מהן, צמחה גם הרפואה הסינית.

אנרגיית הצ'י

על פי הרפואה הסינית בכל גוף קיימת אנרגיה ששמה צ'י. לא ניתן לראות אותה וגם לא למדוד אותה (ולכן יש קולות הטוענים כי כלל אינה קיימת), אולם השפעתה על חיינו רבה מאוד. זרימה טובה ומאוזנת של הצ'י במערכות השונות בגוף פירושה בריאות מלאה. חוסר בצ'י, עודף בצ'י, זרימה לא תקינה עקב חסימה אנרגטית – כל אלה יבואו לידי ביטוי במצוקה זו או אחרת.

בפרט מושפעים מהצ'י הלב והריאות, הקיבה והכליות, והטחול. ישנן מספר דרכים להגביר את אנרגיית הצ'י ואחת מהן היא שינוי תזונה. בין החומרים הפוגעים בצ'י, ושכדאי להקפיד על דיאטה שאינה כוללת אותם, אפשר למנות סוכר לבן, מיצים ממותקים וקמח לבן. אוכל מטוגן באופן כללי ומזון מעובד ומשומר מחלישים אף הם את הצ'י. לעומתם תזונה שכוללת גזר, סלק, אורז, שיבולת שועל, מרקים, חליטות צמחים, מים, ענבים, תמרים, ליצ'י, קינמון, קינואה, רוזמרין, קוקוס ועירית (וכמובן גם מזונות אחרים) – תחזק את הצ'י בגוף.

השפעתה של תזונה נכונה או לא נכונה על אנרגיית הצ'י היא רבה, ולכן כדאי למשל שמי שפוצח בתהליך הרזיה יתייעץ עם מומחה ברפואה סינית, כדי שלא ייווצר מצב שבו הדיאטה משילה קילוגרמים אבל במקביל גם מחלישה את הצ'י ומובילה למצוקות פיזיות ונפשיות.

יין ויאנג וחמשת היסודות

יין ויאנגלפי הרפואה הסינית, יין ויאנג הם שני הכוחות הבסיסיים – המנוגדים והמשלימים בה בעת. כך, למשל, היין קר והיאנג חם, או היאנג מקושר לפעילות ואילו היין למנוחה. כשהיין והיאנג בחיינו מאוזנים, נהיה בריאים. חוסר איזון יוצר מצוקות. למשל, בצקות ברגליים נובעות ממחסור ביאנג שיעלה את הנוזלים כלפי מעלה.

אורח חיים בריא, הכולל בין השאר תזונה מאוזנת, מנוחה מספקת והימנעות ממתח מיותר, יבטיחו איזון בין יין ויאנג ויצירת אנרגיית צ'י שתספק איכות חיים.

בנוסף ליין וליאנג, מתארת הרפואה הסינית גם חמישה יסודות: מים, אדמה, עץ, אש ומתכת. גם בין יסודות אלה שואף הגוף לאזן, וכשאין איזון – מתפרצת מחלה (שעפ"י הרפואה הסינית היא בסך הכל סיפור שהגוף מספר לנו על מנת שנפעל להחזרת האיזון, איזון שיתרום לאיכות חיים אמיתית).

מרידיאנים

המרידיאנים הם הרשת שדרכה זורמת אנרגיית הצ'י. בגוף האדם, כך עפ"י הרפואה הסינית, ישנה רשת מסועפת ביותר המאפשרת את זרימת אנרגיית הצ'י. בנוסף, יוצרים החיבורים בין המרידיאנים השונים זיקה בין איברים שונים בגוף (למשל הכבד והעיניים, או הריאות והמעי הגס). ישנם 14 מרידיאנים שדרכם ניתן לשפר את זרימת הצ'י בגוף, ומתוכם 12 מרידיאנים המקושרים לאיברים: מרידיאן קיבה, מרידיאן טחול, מרידיאן הלב, מרידיאן מעי דק, מרידיאן שלפוחית השתן, מרידיאן כליה, מרידיאן דם ומין, מרידיאן שלושת המחממים, מרידיאן כיס מרה, מרידיאן כבד, מרידיאן ריאה ומרידיאן מעי גס.

דיקור סיני

דיקור סינידיקור סיני (אקופונקטורה) היא אחת הדרכים לאזן ולשפר את זרימת הצ'י בגוף. בשיטה זו, לאחר אבחון המצוקה הפיזית, מוצא המטפל את הגורמים למצוקה ואת הנקודות בגוף שדיקורן יוכל לפתור את הבעיה. גם לסדר הנקודות יש חשיבות – כל נקודה היא למעשה גישה למרידיאן והדקירה (הכמובן בלתי כואבת) מייצרת זרימת אנרגיה נכונה במסלולים הרלוונטיים. דיקור סיני הוא שיטת הטיפול המוכרת ביותר במערב, והפופולארית ביותר, אין לה תופעות לוואי (כמובן שחשוב לגשת למטפל מקצועי ולהקפיד על מחטים סטריליות!), ובנוסף התגלה שעצם החדרת המחט הדקיקה מעודדת את הגוף להפריש משככי כאבים טבעיים. לקריאה מורחבת על דיקור סיני בקרו כאן.

עפ"י עדויות מטופלים, לדיקור הצלחה בפתרון מצוקות רבות, ובפרט כאבי ראש כרוניים. שיטות אחרות לאיזון ושיפור זרימת הצ'י בגוף הן טווינה, שיאצו (שמקורה ביפן ולא בסין), צ'י קונג – המזרימה אנרגיה בגוף באמצעות סדרת תנועות המבוצעות בדייקנות ובריכוז (ושבמקביל משפרת את המטבוליזם ובכך תורמת להרזיה), והטאי צ'י שגם היא משפרת זרימת אנרגיות באמצעות תנועה.

הקשר בין תזונה לרפואה סינית

גם לתזונה נכונה חשיבות עליונה מבחינת הרפואה הסינית. הכוונה היא לא לתזונה לשם דיאטה, או למטרת הרזיה, אלא לתזונה שמבטיחה זרימת צ'י תקינה בגופנו (וזו כבר תדאג לגוף בריא ונאה למראה בדיוק כמו דיאטה).

בפרט דוגלת הרפואה הסינית בתזונה המאזנת בין מאכלים קרים למאכלים חמים (כלומר, בין יין ליאנג), ועל אכילת מזונות המייצגים את חמשת היסודות: אדמה – מאכלים מתוקים; מתכת – מאכלים חריפים; אש – מאכלים מרים; עץ – מאכלים חמוצים; ומים – מאכלים מלוחים. כמובן שלא מספיק לאכול מכל הטעמים, אלא צריך להרכיב דיאטה מדויקת, בהתאם להמלצות של מטפל מנוסה ברפואה סינית.

המלצות נוספות בתחום התזונה הן לאכול ארוחת בוקר איכותית, את ארוחת הערב לאכול לא יאוחר משבע וחצי בערב ולהקפיד על אכילה מתונה ונינוחה.