content top

ויטמינים ומינרלים לדיאטה

ויטמינים ומינרלים הם שניים מאבות המזון, שחייבים להיות חלק מכל תפריט דיאטה על-מנת לאפשר לגוף לתפקד כהלכה. לדיאטה שלא מספקת לגוף את כל הוויטמינים והמינרלים עלולות להיות השלכות שליליות, חלקן אף בלתי הפיכות, על בריאותנו ועל היכולות השונות שלנו – ועל כן ההמלצה היא לבנות תפריט דיאטה בעזרת דיאטנית מוסמכת, שבקיאה בהרכב התזונתי של כל מאכל ומאכל ויכולה להתאים לאדם דיאטה שכוללת את כל המרכיבים החיוניים ושאין בה קלוריות מיותרות הגורמות למשקל עודף.

הסכנות בתפריט דיאטה שחסרים בו ויטמינים

לתזונה נכונה דרושים ויטמינים ומינרליםהמין האנושי ממציא כל הזמן סוגי דיאטות חדשים – למרבה הצער, חלקן אינן מאוזנות ובפרט חסרות בהן ויטמינים חיוניים (ויטמינים בהגדרתם הם חומרים אורגניים שחיוניים לגוף אך הוא אינו מסוגל לייצרם בכוחות עצמו). אמנם עודף משקל גם הוא מסוכן ללב, לכלי הדם ולגוף באופן כללי, אולם דיאטה לא מאוזנת אינה הפתרון.

כך, למשל, תפריט דיאטה שאין בו מספיק ויטמין B1 (שנמצא בקטניות, אגוזים, בשר ובפרט כבד, חלמון ביצה, חלב ונבטים) עלול להוביל לחולשה של השרירים, קשיים בעיכול ודיכאון. כמות נמוכה מדי של B5 כתוצאה מדיאטה זו או אחרת עלולה לבוא לידי ביטוי בעייפות ועצבנות (ועל כן יש להקפיד על תפריט דיאטה שיש בו יוגורט, זרעי חמניה, תפוחי אדמה ובטטות), חוסר ב- B12 פוגע במערכת העצבים ועלול לגרום לאנמיה – תפריט דיאטה צמחוני מועד במיוחד לפורענות מבחינת ה- B12 כך שכדאי לבצע בדיקות דם ובמידת הצורך לצרוך תוסף תזונה מתאים. ויטמינים חיוניים אחרים הםA, C, E  ו- K – שכולם חייבים להיות חלק בלתי נפרד מכל תפריט דיאטה. ויטמין A אחראי על בריאות העור ומשפר את ביצועי המערכת החיסונית. גם ויטמין C חיוני לתפקוד תקין של המערכת החיסונית, ובנוסף מסייע ביצירת העצמות והרקמות, ויטמין E משמר נעורים ומסייע במצבי עייפות ולחץ, ואילו ויטמין K חיוני לקרישת הדם.

המגוון הרחב מאוד של המאכלים הנגישים לנו, והקושי לדעת בדיוק מהם המרכיבים של כל מזון ומזון, מחייבים משנה זהירות בהרכבת תפריט דיאטה.

הסכנות בתפריט דיאטה שחסרים בו מינרלים

מרכיב נוסף של תזונה נכונה הוא מינרלים – תפריט דיאטה שאין בו את כל המינרלים החיוניים הוא סכנה של ממש לגוף ולנפש.

המינרלים נחלקים לשתי קבוצות עיקריות: מאקרומינרלים ויסודות קורט, ששתיהן קריטיות לתפקוד של כל יצור חי.

המאקרומינרלים העיקריים הם סידן, אשלגן, נתרן ומגנזיום; בין יסודות הקורט שחובה כי ייכללו בכל תפריט דיאטה ניתן לציין את הברזל, האבץ, הכרום והסלניום.

למינון מדויק של סידן בגוף חשיבות קריטית משתי בחינות: האחת, מבנה תקין של העצמות והשיניים, והשנייה – סידן משמש לאיתות תאי. האשלגן שומר על השרירים גמישים ועל מאזן הנוזלים בכל התאים, ובנוסף מונע בריחת סידן מהגוף. נתרן מסייע לאשלגן בבקרה על מאזן המים בגוף ושומר על קצב לב תקין (אם כי כמות מופרזת שלו, והוא נמצא במלח וברוב החטיפים המוכרים לנו, מגדילה את הסיכון ללקות במחלות כלי דם ולב). חוסר במגנזיום עקב דיאטה לקויה עלול להוביל להפרעות התנהגות (נדודי שינה, עצבנות ועוד). תפריט דיאטה שאין בו מספיק ברזל יוביל לאנמיה, עייפות, נשירת שיער ודיכאון. גם למחסור באבץ השלכות שליליות רבות ובהתאם יש להקפיד על כמויות נאותות של כרום וסלניום במסגרת דיאטה.

תוספי תזונה כהשלמה לדיאטה

לעתים הדיאטה שבחרנו אינה כוללת את כל הוויטמינים והמינרלים. על מנת שבכל זאת נוכל ליהנות מהרזיה אי-אפשר להוסיף מאכלים לתפריט, ובמקרה כזה יש לצרוך תוספי תזונה שיספקו לגוף את המינרלים והוויטמינים שחסרים בתזונה.

על מנת לדעת בדיוק אילו תוספים יש לצרוך, באיזו צורה ובאיזו כמות כדאי להתייעץ עם דיאטנית, שתתאים את התוספים לאדם בהתאם לנתוני גופו ולתפריט דיאטה שנבחר.