content top

דיאטה בשיטת אטקינס

אוהבים פחמימות? סביר להניח שכן. מסוגלים לדמיין את החיים בלעדי הפחמימות החביבות והמשמחות? סביר להניח שלא. אבל אם כן, ואם ירידה במשקל היא מבחינתכם מטרה שראוי להקריב עבורה, אפילו פחמימות, אולי דיאטת אטקינס היא הפתרון עבורכם.

הרעיון המרכזי בבסיס הדיאטה שהגה ד"ר רוברט אטקינס פשוט (ולא בלתי מפתה): אפשר לאכול הכל, כמעט ללא הגבלה – חוץ מפחמימות, שאסורות כליל בשלב הראשון וגם בהמשך הדרך חלקן מצומצם מאוד. למה? כי הפחמימות, כך ד"ר אטקינס, היוו חלק זניח ביותר בתזונה של האדם עד לפני 10,000 שנה, וגופנו עדיין לא הסתגל לכמויות הפחמימות שמציעים החיים המודרניים.

ההיסטוריה וההיסטריה של דיאטת אטקינס

דיאטת אטקינס הגיחה לעולם בשנת 1972, בספר "מהפכת הדיאטה של ד"ר אטקינס". הרעיון כי אפשר לבלוס סטייקים נוטפי שומן, חמאה, מיונז, גבינות שמנות ומזון שמן באופן כללי, ועדיין ליהנות מירידה במשקל היה מהפכני – ובאופן טבעי קסם לרבים. גם המחשבה כי לא צריך לספור כל הזמן קלוריות שימחה רבים וטובים, כך שאין פלא כי עד מהרה הפכה דיאטת אטקינס ללהיט.

20 שנה לאחר הפרסום הראשוני של הספר יצאה מהדורה מעודכנת, שגם היא הפכה לרב מכר ובנוסף הפכה לטרנד לוהט בהוליווד מקדשת הרזון וכתוצאה מכך גם סוגי דיאטות שונים ומשונים. בעקבות כוכבות דוגמת ג'ניפר אניסטון וקורטני קוקס שנשבו ונשבעו בשיטה, באו עוד מיליוני בני אדם בארצות הברית וברחבי העולם, ופצחו אף הם בדיאטה נטולת הפחמימות שהגה ד"ר אטקינס.

גם כיום נחשבת דיאטה שנויה במחלוקת זו (ובעיקר מערערת את יסודות פירמידת המזון המקובלת על הממסד המדעי כדרך הנכונה לדיאטה) כאחת הפופולאריות ביותר בתחום.

דיאטת אטקינס – עקרונות

על – פי ד"ר אטקינס, הסיבה העיקרית להשמנה היא לא שומנים, אלא הפחמימות. הפחמימות מתפרקות לסוכרים, עליית רמת הסוכר בדם מאיצה את הפרשת האינסולין, וזה דוחף גלוקוז לתאי הגוף. בהיעדר גלוקוז (בשל סילוק הפחמימות), משתמשים התאים (שזקוקים לאנרגיה) בשומנים ובכך מצטמצמת כמותם בגוף.

העיקרון המרכזי הוא כאמור להוציא את הפחמימות מהתפריט. לחמים למיניהם, תפוחי אדמה ובטטות, גרנולה ודגני בוקר, פסטות ואפילו פירות מסוימים (למשל הבננה) – כולם נעלמים מחיי הבוחרים בדיאטה זו בשבועיים הראשונים, וכך גם האלכוהול, המשקאות הממותקים (ובכלל ממתקים), הקפאין (שלא מכיל פחמימות אך יותר כמיהה אליהן) ואפילו קטניות (שיש בהן חלבונים המשולבים עם פחמימות). חשוב לשתות הרבה מים (כמו בכל דיאטה, ולמעשה גם מי שלא בדיאטה ירוויח משתיית מים מרובה), ומומלץ לצרוך גם תוספי תזונה.

לאחר השלב הראשוני ניתן להחזיר פחמימות לתפריט, אך בכמות מצומצמת.

דיאטת אטקינס – ביקורת

טירוף מסוכן, הגדירה האגודה הרפואית האמריקאית את דיאטת אטקינס, וגם גופים כבדי משקל אחרים טענו כי התזונה של מי שמאמץ את המלצותיו של ד"ר אטקינס רווית סכנות.

ראשית, דיאטת אטקינס אמנם אינה דיאטה מהירה, אולם מי שמאמץ אותה משיל תוך זמן קצר קילוגרמים רבים – תופעה מסוכנת לדעת רבים.

בנוסף, עקב כמויות החלבונים הגדולות הנכנסות לגוף של מי שבוחר בדיאטה זו, עלולים להיגרם נזקים של ממש לכבד, לכליות וללב. גם היעדר ההגבלה על כמות השומן בדיאטה בשיטת אטקינס אינו בריא – אמנם אין הכרח לאכול מזון עתיר שומן, אבל בהיעדר מגבלה, ובפרט עקב המחסור בפחמימות, עלולים אנשים רבים לאכול מזונות שמנים במיוחד, דבר מסוכן מאוד לגוף בכלל וללב בפרט. בנוסף, מקבל הגוף מעט מדי ויטמינים, נוגדי חמצון וסיבים תזונתיים (עקב האיסור על אכילת דגנים, חלק ממוצרי החלב ופירות וירקות מסוימים).

לדיאטת אטקינס, על פי המקטרגים, גם השפעה שלילית על מצב הרוח שהרי פחמימות מעלות את רמת הסרוטונין בדם. רמה נמוכה של הורמון חשוב זה עלולה לגרום אפילו לדיכאון.